HACCP (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi), İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point olgusunun kısaltması olup, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları anlamındadır. Bir gıda güvenlik sistemi olan HACCP, gıda güvenliğini etkileyen olumsuz etmenlerin önceden tespit edilmesi ve gerekli kontrol ve tedbirlerin alınmasına yönelik işlemleri öngören sistematik bir yaklaşımdır.

Gıdaların tedarik süreci, tüketimi ve atıkların yönlendirilmesine kadar olan sürecin hijyenik olarak (hammadde hijyeni, tedarikçi hijyeni, personel hijyeni, ekipman hijyeni, ortam hijyeni, vs.) sağlanması yönünde yönergeleri içeren bir kalite kontrol sistemidir.

HACCP genel olarak kabul görmüş aşağıdaki 7 temel ilkeden oluşmaktadır:

  1. Tehlike analizlerinin yapılması,
  2. Kritik kontrol noktalarının saptanması,
  3. Kritik limitlerin oluşturulması,
  4. Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin oluşturulması,
  5. Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması,
  6. Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması,
  7. Bu ilkelerin uygulanması için prosedür ve kayıtları kapsayan dokümantasyon sisteminin oluşturulması

Bu eğitimimizde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi olan HACCP hususunda bilgi edinmek isteyen, gıda sektöründe ilgili alanlarda çalışmak isteyen ya da gıda sektöründe kalite alanında kariyer planlayan kişilere fayda sağlamak hedeflenmiştir.

Süre: ~30 Saat

Program İçeriği
  • Besin Kaynakları
  • Kritik Kontrol Noktaları
  • HACCP Terminolojisi
  • Besin Hijyeni ve Güvenliği
  • Biyolojik Tehlikeler
  • Kimyasal Tehlikeler
  • Fiziksel Tehlikeler
  • Besinlerin Satın Alınması
  • Besinlerin Depolanması
  • Besinlerin Hazırlanması
  • Servis ve Atık Aşamalarında Besin Güvenliği
  • Mutfak ve Araç – Gereç Hijyeni
  • Haşere ve Kemirgen Kontrolü
  • Besin Kaynaklı Hastalıklar
  • Besin Güvenliği Yönetim Sistemleri
  • HACCP Sistemi
  • ISO 22000:2005 Besin Güvenliği Yönetim Sistemleri
  • ISO 22000 Kapsam ve İçeriği
  • ISO 22000 ve HACCP Arasındaki Farklılıklar
  • Besin Güvenliği Sistemlerinin Terminolojisi
  • Besin Güvenliği Yönetim Sistemlerinin Prensipleri
  • Güvenli Ürün Planlama ve Gerçekleştirme
  • Tedarikçi Firmalarda Besin Güvenliği
  • Türkiye’de Gıda Mevzuatı
  • Gıda Mevzuatımız ve Avrupa Birliği
  • İngiltere Tedarikçi Birliği ve Besin Güvenliği
  • İşletme, Tedarikçi ve Personeller İçin Formlar
HACCP (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi) Sertifika Programı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbet et
Merhaba,
Yardımcı olmamızı ister misiniz?
Powered by
BAŞVURU İÇİN BENİ ARAYIN!